Elleboog Klachten
Hebt u last van pijn aan de elleboog? Lees hier over mogelijke oorzaken en de oplossing!
De elleboog kan op meerdere manieren geblesseerd raken. Vaak is er sprake van een overbelasting door sport of werk van de aanhechting van de spieren die van de pols naar de elleboog lopen. Ook kan er sprake zijn van een breuk na een ongeval.
Last van Elleboog Klachten?
Neem direct contact op voor een afspraak met een van onze specialisten.
Bel voor een afspraak 020 626 1578
VEELVOORKOMENDE ELLEBOOG KLACHTEN
(EPICONDILYTIS LATERALIS)
In tegenstelling tot wat de naam van de blessure doet vermoeden, wordt een tenniselleboog lang niet altijd door tennis veroorzaakt. De hoofdoorzaak van deze kwetsuur ligt in het overbelasten van het gewricht.
Een tenniselleboog komt meestal tot uiting door een pijnlijk gevoel aan de buitenkant van de elleboog, waarbij de pijn vaak niet in één keer ontstaat maar toeneemt naarmate de tijd vordert.
Symptomen die horen bij de tenniselleboog zijn bij het optillen, waarbij het gewicht eigenlijk maar een kleine rol speelt in de ervaring van de klacht. Zowel lichte als zware gewichten brengen pijn met zich mee. Daarnaast is pijn bij het maken van draaibewegingen zoals het opendraaien van een potje of de wendingen gemaakt bij werken vanachter de computer een vaak benoemde klacht bij de tenniselleboog. Verder kan de arm in kwestie kampen met vermoeidheid, waarbij er óók uitstralingsklachten richting de vingers kunnen ontstaan.
(EPICONDILYLITIS MEDIALIS)
Waar bij de tenniselleboog aan de buitenzijde van het gewricht klachten ontstaan, is dat bij de golfelleboog juist aan de binnenzijde het geval.
Hierbij raken de pezen aan de binnenkant van de onderarm geïrriteerd door herhaaldelijk/continue gebruik van de hand, pols en onderarm. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het zwaaien van een golfclub of tennisracket. Maar ook werk in de tuin of computerwerk kan deze klacht veroorzaken. Het klachtenbeeld van de blessure verergert zich vaak omdat de irritatie toeneemt.
Er zijn allerlei symptomen die bij een golferselleboog horen zoals een pijnlijk gevoel aan de binnenzijde van de onderarm en stijfheid in de elleboog. Oók kan er zwakte in de hand-en onderarmspieren veroorzaakt worden door deze kwetsuur. Het kan zelfs zo zijn dat er bij een grijpende of knijpende beweging er pijn/tintelingen/gevoelloosheid aan de binnenzijde van de elleboog zijn, die uit kunnen stralen naar de hand en vingers.
De juiste diagnose stellen is een belangrijk onderdeel van een goede behandeling. Daarom zal de fysiotherapeut van ProFysio Amsterdam zorgvuldig de elleboog en hand/pols onderzoeken en specifieke testen uitvoeren om te kijken of je inderdaad een golferselleboog hebt. Hierna maken wij samen met jou een behandelplan om jouw arm weer pijnvrij en goed te laten functioneren.
Bij een breuk in de elleboog kan er een operatieve ingreep nodig zijn om deze goed te stabiliseren en te laten herstellen. Echter de operatie zelf is niet voldoende. Na de operatie zult u zo spoedig mogelijk moeten starten met de revalidatie. Gelukkig is er bij een breuk in dit gewricht lang niet altijd een operatie nodig.
Gemiddeld heeft een breuk tussen de twee en acht weken nodig om helemaal te genezen. De hersteltijd hiervan hangt samen met de ernst van de schade en de gezondheid van de patiënt. Maar herstel van het gewricht is nog geen mobiel gewricht.
Na de operatie zal de elleboog in het gips of een mitella zitten om daarmee de nodige bescherming en rust te geven. Dit is ontzettend belangrijk voor het herstel maar er zitten ook andere gewrichten in de arm zoals de pols en schouder. Om te zorgen dat de arm weer zo snel mogelijk optimaal kan functioneren zullen deze gewrichten wel zo veel mogelijk in beweging gehouden worden. Hoe dat precies gedaan kan worden hangt weer af van de kwetsuur en voor wat voor operatie er gekozen is.
ProFysio Amsterdam zorgt er na de operatie voor dat jouw elleboog de rust krijgt om goed te herstellen en het overige gedeelte van de arm zo actief mogelijk blijft zodat het herstel zo snel mogelijk kan verlopen.